Feberkramper

Snön yrde rejält när helikoptern vi såg igår när vi va ute lyfte!

Har fått flera frågor om feberkramper så tänkte jag skulle skriva ner den information vi fick från Sachsska.

Feberkramper:

”Ca 4% av alla barn i åldrarna 6 månader till 5 år får någon gång ett krampanfall i samband med feber. Att se sitt barn med kramp är ofta skrämmande, även om det i sig inte är farligt. De allra flesta anfallen slutar av sig själva inom några minuter och barnet somnar tugnt när själva krampen är över.Virus är den vanligaste feberorsaken, men ibland rör det sig om en bakterieinfektion.

Ca 85% av alla barn får bara ett anfall under samma febersjukdom. Vid nya feberepisoder är risken för kramp 30%,hälften av dessa får två eller flera återfall. Risken för återfall är större om det finns feberkramper i familjen, om febern var lägra än 38,5 grad vid anfallet, om barnet var under 1 år vid första krampen eller om det fick mer än ett anfall under samma feberepisod.

En EEG-undersökning. dvs registrering av hjärnans aktivitet är ej till hjälp för att bedöma risken för återfall.

Typiska feberkramper ger inte några bestående men och orsakar ej heller epilepsi.

Vad gör man när barnet får feber nästa gång?

Barnet ska vara svalt klädd, men ej kylas ner, ge sval dryck. Febernedsättande i form av alvedon gör framför allt att barnet mår bättre men påverkar inte risken för feberkramp.

Vad gör man om barnet får en kramp?

Lägg barnet på sidan så att saliv och ev slem kan rinna ut. Ta tempen! Ge ett Diazepamlysma (fick det när vi va inne första gången H fick krampen) i ändtarmen, om krampen inte redan har börjat avta. Om anfallet ej börjar släppa inom 10 min eller om barnet är svårväckt- åk till sjukhuset.

Även om anfallet slutar och barnet hämtar sig kan det behöva läkarundersökas, tex vid misstanke på öroninflammation eller annan infektion som ska behandlas.

Finns det någon förebyggande behandling?

Tidigare gavs ibland till barn med många feberkramper regelbunden medicinering i upp till 2 år, men det har man slutat med bla pga biverkningar. För en liten grupp men speciell känslighet för feberkramper kan krampmedicinering i samband med feber övervägas”

(från foldern ” Välkommen till Sachsska barnsjukhuset! Feberkramper föräldrainformation”)

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s