Handen på hjärtat

Just tittat på gårdagens avsnitt av ”Kalla fakta” som handlade om säkerheten på landets förskolor. Skrämmande fakta att det faktiskt händer så många allvarliga olyckor på förskolorna. Olyckor som inte skulle behöva hände, som man skulle kunna förebygga genom enkla medel. Varför har då detta inte gjorts kan man ju fråga sig? Och vem bär egentligen ansvaret, personalen eller chefen? Man ska ha klämskydd, man ska inte lämna barn på skötbordet och barn ska inte leka med hjälm!

Men som personal kan man inte ha 100% uppsikt av alla barnen 100% av tiden de är där. Även om det är det man vill och gör sitt bästa att stäva mot. Men det går inte, då skulle man behöva vara 1 personal/barn. Blir man själv på avdelningen under en liten stund, en avdelning med flera rum, och barnen rör sig fritt lokalerna så kan du inte se alla hela tiden. Det är då miljön måste vara så pass säker så att det inte kan ske allvarliga olyckor. Men barn springer, leker, ramlar och slår sig…

Och hur många föräldrar kan med handen på hjärtat säga att de har koll på sitt/sina barn 100% av tiden de är vakna? Att de aldrig låter dem vara ifred eller leka själv på sitt rum en liten stund? Som förälder har man oftast inte så många barn att ha koll på medan man på förskolan har minst 5 yngre barn/personal. När det är blandade åldrar eller äldre barn är det oftast betydligt fler än så.

Att ett barn dör på förskolan får bara inte hända, ändå har det hänt. Till skillnad från pappan i detta fall som bara tycker att det är brist på uppmärksamhet från personalen kan jag se att det största felet är att barnen klättrar i träd med hjälm. Man ska inte leka i hjälm, det vet väl alla?! Ändå ser man titt som tätt barn som är ute och leker i hjälm, inte på förskolorna då utan hemma i lekplatserna, då det är föräldrarna som har ansvaret, brister  inte deras uppmärksamhet då? Och hur många barn cyklar inte utan hjälm?!

Så kan ni ärligt säga att ni ALLTID och HELA TIDEN har full koll på era barn, att ni aldrig lämnar dem själva ens en liten stund? Jag kan det inte.

Annonser

One Comment on “Handen på hjärtat”

  1. mrsjanuary skriver:

    Nä man kan ju inte ha full koll hela tiden. Omöjlig uppgift både för föräldrar och personal. Jag är jätteglad att den förskolan som S är på är bra bemannad, 3 personal på 9 barn vilket jag tycker är helt okej.
    Kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s